Τα «don’t» της περιποίησης προσώπου
Πολλές από εμάς τις γυναίκες προσπαθούμε να κάνουμε τα περισσότερα πράγματα μόνες μας, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής περιποίησης. Ασχολούμαστε, λοιπόν, με το μακιγιάζ, τα νύχια, τα μαλλιά , ακόμη και με τον καθαρισμό προσώπου ή σώματος. Όμως, συχνά αγνοούμε ή παραλείπουμε κάποια βήματα, έτσι ώστε να μην επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρακάτω, θα διαβάσετε τι «δεν πρέπει να κάνετε» όσον αφορά την περιποίηση προσώπου. Ισχύει για όλες τις ηλικίες και πρόκειται για βασικές συμβουλές, στο πλαίσιο της υγιεινής του προσώπου και της συνεχής αναζωογόνησης του.
Ντεμακιγιάζ με ένα βαμβάκι (ή μαντηλάκια): Ξεκινάμε το ντεμακιγιάζ πρώτα από τα μάτια επειδή εκεί οι χρωστικές ουσίες είναι πιο έντονες. Αλλάζουμε το βαμβάκι για να συνεχίσουμε στα χείλη και μετά ολοκληρώνουμε και στο υπόλοιπο πρόσωπο. Ποτέ δεν πρέπει να ξεβάφουμε όλο το πρόσωπο μαζί, για να μη μεταφέρονται οι ακαθαρσίες ή χρωστικές ουσίες σε όλο το πρόσωπο.
Καθαρισμός μόνο με γαλάκτωμα: Δεν αρκεί ο καθαρισμός προσώπου μόνο με γαλάκτωμα. Επιβάλλεται να ξεπλύνεις το πρόσωπό σου με χλιαρό νερό (ούτε ζεστό, αλλά ούτε και κρύο) και λίγο σαπούνι, πάντα με ουδέτερο pH. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις τονωτική λοσιόν, η οποία παίρνει τα υπολείμματα του γαλακτώματος, ενώ ταυτόχρονα « τονώνει» την επιδερμίδα.
Σκουπίζουμε το πρόσωπό μας λάθος: Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ την ίδια πετσέτα προσώπου. Γι’ αυτό το λόγο είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλα ή χαρτί υγείας για να στεγνώσουμε το πρόσωπό μας. Φροντίζουμε να μην αφήσουμε καθόλου υγρασία στην επιδερμίδα.
Ξεχνάμε να βάλουμε λοσιόν: Μετά από κάθε καθαρισμό προσώπου, είτε με γαλάκτωμα είτε με σαπούνι, βάζουμε πάντα λοσιόν προσώπου, με ενυδατικές ιδιότητες. Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί: Το γαλάκτωμα καθαρισμού έχει σχεδόν πάντα αλκαλικό pH, συνήθως 9-10. Το φυσιολογικό pH τής επιδερμίδας είναι ελαφρά όξινο, γύρω στο 6. Έτσι, το πρόσωπο μετά τον καθαρισμό αποκτά αλκαλικό pH. Αν αυτό παραμείνει επί αρκετή ώρα έτσι, είναι επικίνδυνο, επειδή τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται πολύ σε αλκαλικό pH, ενώ θανατώνονται σε όξινο pH. Η λοσιόν προσώπου έχει λοιπόν ως πρώτον ζωτικό ρόλο να επαναφέρει το pH τής επιδερμίδας στο φυσιολογικό.
Πειράζουμε σπυράκια/ στίγματα: Όταν εμφανιστεί στο πρόσωπό μας κάποιο σπυράκι ή ερεθισμός, αυτό πάντα οφείλεται σε κάποιο βαθύτερο αίτιο, είτε σε κάποια εσωτερική διαταραχή (ορμονική, κλπ), είτε σε κάποια μόλυνση από εξωτερικά αίτια (ρύποι κλπ). Πειράζοντας το ερεθισμένο σημείο, αυξάνουμε τις πιθανότητες να μας μείνουν καφέ σημαδάκια ή ουλές όταν το αίτιο υποχωρήσει.
Μοιραζόμαστε προϊόντα μακιγιάζ: Όλο το ξεχνάμε, κι όλο το επαναλαμβάνουμε! Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ προϊόντα ομορφιάς που χρησιμοποιεί κάποιος άλλος, δηλ. την ίδια πούδρα με κοινό σφουγγάρι, το ίδιο ρουζ και πινέλο ή πινελάκι για τις σκιές των ματιών. Πρόκειται για την υγιεινή του προσώπου και δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε!
Δεν απολυμαίνουμε τα σφουγγάρια-πινέλα του μακιγιάζ: Πλένουμε τακτικά τα πινέλα και τα σφουγγαράκια του μακιγιάζ, τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Αν τα χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά καλό να είναι να τα αντικαθιστούμε με καινούρια. Διαφορετικά για να τα πλύνουμε: βάζουμε σε ένα μπολ με νερό άφθονο αντισηπτικό σαπούνι, τα τοποθετούμε εκεί μέσα και τα αφήνουμε τουλάχιστον για 30 λεπτά. Ξεβγάζουμε καλά με χλιαρό νερό.
Τα κάνουμε όλα μόνες μας: Η αυτοεξυπηρέτηση είναι καλή και όλες αυτές οι συμβουλές και τα μυστικά ομορφιάς που διαβάζουμε βοηθάνε πολύ. Αλλά δεν πρέπει να παραλείπετε να επισκέπτεστε την αισθητικό σας μια φορά το εξάμηνο, για έναν καθαρισμό προσώπου ώστε να διατηρήσετε καθαρή και υγιή την επιδερμίδα σας και να επιτρέπετε έτσι, στα όποια προϊόντα περιποίησης χρησιμοποιείτε, να δρουν ακόμα πιο αποτελεσματικά. Το ίδιο ισχύει και για την περιποίηση των άκρων μας, ένα επαγγελματικό μανικιούρ-πεντικιούρ για ολοκληρωμένη φροντίδα. Όσο, για την «πονεμένη» αποτρίχωση, είναι καλύτερα να την αφήσετε στα χέρια των ειδικών γιατί μπορείτε να αποφέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα αν δεν εφαρμόσετε σωστά τις εκάστοτε μεθόδους.