Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή πλάτης
Είναι και εκείνα τα μικρά κόκκινα στίγματα πάνω στην πλάτη μας που μας χαλάνε την αισθητική κυρίως επειδή το καλοκαίρι θέλει την σάρκα να εκτίθεται, έξω πλάτες, στράπλες φορέματα, μπικίνι μαγιό και λεπτά τιραντάκια σε μπλουζάκια.
Η ακμή στην πλάτη (bacne) είναι ένα δερματικό πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο τους εφήβους, αλλά και τους ενήλικες, γυναίκες και άνδρες, και φυσικά με συγκεκριμένη αιτιολογία. Είναι ένα πρόβλημα κυρίως με ορμονικές ρίζες, που επιδεινώνεται από το στρες, την κακή διατροφή, τον ιδρώτα και τα ακατάλληλα ρούχα. Η αντιμετώπισή της απαιτεί προσοχή, συστηματική φροντίδα με τα συγκεκριμένα και κατάλληλα προϊόντα και όταν το πρόβλημα επιμένει ή παρουσιάζεται φλεγμονή χρήζει φαρμακευτικής αγωγής, η οποία δίνεται από τον ειδικό ιατρό δερματολόγο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αφήσετε το πρόβλημα να διαιωνίζεται, καθώς όσο προχωράει η φλεγμονή, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του πόρου τον μετατρέπουν σε εστία ανάπτυξης μικροβίων και βακτηριδίων, όπως το βακτηρίδιο της ακμής.
Ξεκινήστε την αντιμετώπισή της με βασικές αρχές υγιεινής φροντίδας:
1. Αποβάλλετε τον ιδρώτα του σώματός σας με την πρώτη ευκαιρία. Δεν είναι καλό να μένετε με τον ιδρώτα πάνω στο σώμα σας, γι’ αυτό κάντε ένα γρήγορο ντους, σε περιπτώσεις όπως: μετά το τέλος του γυμναστηρίου, όταν ιδρώνετε στον ύπνο σας. Η οποιαδήποτε μικρή καθυστέρηση μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση της ακμής. Χρησιμοποιήστε συνδυαστικά ένα καθαριστικό προϊόν που θα περιέχει σαλικυλικό οξύ, tea tree oil ή υπεροξείδιο του βενζολίου.
2.Δώστε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο κάνετε το ντους σας. Συνηθίζουμε όλοι να το κάνουμε όρθιοι, ενώ ενδέχεται το κοντίσιονερ ή το σαμπουάν που χρησιμοποιούμε να ερεθίζει την ακμή ακόμη περισσότερο. Γι’ αυτό προσπαθήστε να ξεπλύνετε τα μαλλιά σας σκύβοντας το κεφάλι μπροστά έτσι ώστε τα καλλυντικά υπολείμματα να μην έρχονται σε επαφή με την πλάτη σας.
3.Υιοθετήστε την διαδικασία του peeling. H απολέπιση ή αλλιώς η τακτική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων απελευθερώνει τους πόρους και λειαίνει την επιδερμίδα. Η επιδερμίδα της πλάτης είναι παχύτερη, οπότε και περισσότερο ανθεκτική, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιείται δραστικά απολεπιστικά προϊόντα (πχ. σαλικυλικό, γλυκολικό οξύ ή οξέα φρούτων) ή τραχιές λούφες. Είναι προτιμότερο να τρίψετε το καθαριστικό peeling ελαφρώς στο δέρμα σας και να το αφήσετε να δράσει για 2-3 λεπτά πριν το απομακρύνετε με νερό.
4.Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Ακόμη κι αν έχετε την εντύπωση ότι ο ήλιος είναι σωτήριος για το δέρμα σας, συμβαίνει το αντίθετο. Πρώτον, τα δραστικά συστατικά του ήλιου προκαλούν φωτοευαισθησία και δεύτερον, ξηραίνει την επιδερμίδα και επιδεινώνει τη φλεγμονή. Φυσικά, ακόμη και κατά την παραμονή σας στην σκιά χρησιμοποιείστε ένα εξειδικευμένο αντηλιακό προϊόν για λιπαρές ή ακνεϊκές επιδερμίδες, το οποίο θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο ή από επαγγελματίες αισθητικούς.
5.Προσοχή στα συνθετικά ρούχα. Μπορεί τα ρούχα που συνηθίζουμε να φορούμε το καλοκαίρι να είναι ελαφρά, αλλά συχνά είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά και η εφαρμογή τους πάνω στο σώμα παίζουν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της ακμής. Αποφύγετε τα πολύ εφαρμοστά ή stretch συνθετικά υφάσματα ή ακόμη και τα σκληρά υφάσματα (πχ. τζιν) που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή. Αντιθέτως, προτιμήστε να ξεκαλοκαιριάσετε με βαμβακερά ή λινά υφάσματα που αφήνουν την επιδερμίδα να «αναπνέει».
6.Συμβουλευτείτε το δερματολόγο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, αν παρά τις προφυλάξεις και τη φροντίδα, το πρόβλημα παραμείνει και τα σπυράκια στην πλάτη επιμένουν, συμβουλευτείτε έναν ιατρό δερματολόγο. Εκείνος αφού εξετάσει το πρόβλημα μπορεί να προτείνει μια δραστικότερη αγωγή με αντιβιοτικά φάρμακα ή τοπική χρήση, που βοηθούν στη μείωση της έκκρισης σμήγματος και καταπολεμούν τις φλεγμονές.
7.Υιοθετήστε καινούριο τρόπο ζωής. Και τι εννοούμε με αυτό; Αποφύγετε το άγχος και τις στρεσαρισμένες στιγμές. Οι ζεστές καιρικές συνθήκες που βιώνουμε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν βοηθούν τον οργανισμό μας να βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, οπότε δεν χρειάζεται κι εμείς να τον επιβαρύνουμε με επιπλέον άγχος. Επιπρόσθετα, φροντίστε να κοιμάστε καλά, να ασκείστε συστηματικά και να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή.