10 απαντήσεις για την κυτταρίτιδα
Αιώνιος μπελάς για τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Δυστυχώς, στην εποχή μας η κυτταρίτιδα ξεκινά να μας απασχολεί από μικρή ηλικία (συνήθως μετά τα 20 έτη), καθώς η διατροφή μας και ο κακός τρόπος ζωής έχει άμεση επιρροή στο σώμα μας. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι ότι η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται απαραίτητα στα υπέρβαρα σώματα, αλλά και στα αδύνατα. Έτσι, η κατάσταση αυτή που κάνει το δέρμα να μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού είναι επειδή το λίπος που βρίσκεται αποθηκευμένο πιέζεται στον συνδετικό ιστό, δημιουργώντας τις χαρακτηριστικές «σακούλες» της.
Διαβάστε, λοιπόν, κάποιες πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτήν, μύθους και αλήθειες, αλλά και τρόπους για να την αντιμετωπίσετε!
1. Είναι πάθηση;
Η κυτταρίτιδα κάνει την εμφάνισή της πιο συχνά γύρω από τους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο στήθος, το κάτω μέρος της κοιλιάς και στους βραχίονες. Ουσιαστικά αποτελεί φλεγμονή του συνδετικού ιστού, εξού και η κατάληξη –ίτιδα, που συνοδεύεται από πρήξιμο και γι’αυτό πονάμε με την πίεση στα σημεία όπου εμφανίζεται. Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποια σοβαρή πάθηση, απλώς δημιουργεί αισθητικά προβλήματα, κυρίως στις γυναίκες, που τις αναγκάζει να θέλουν διακαώς να την εξαφανίσουν από το σώμα τους.
2. Είναι γυναικεία υπόθεση;
Ναι, είναι αλήθεια ότι σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών, ακόμα και τα πιο γνωστά φωτομοντέλα και ηθοποιοί του Χόλιγουντ, έχουν κυτταρίτιδα. Αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες των περιοδικών και στις διαφημιστικές καμπάνιες, είναι απλώς ένα επαγγελματικό ρετούς με την βοήθεια υπολογιστικών προγραμμάτων.
Eπίσης, οι άντρες σπανίως εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Αυτό συμβαίνει επειδή εκκρίνονται διαφορετικές ορμόνες, αλλά και εξαιτίας της διαφορετικής διάταξης των συνδετικών ινών μέσα στον ιστό. Στους άντρες είναι «δικτυωτή» , κάτι που αποτρέπει την συγκέντρωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία. Ενώ, στις γυναίκες οι συνδετικές ίνες βρίσκονται παράλληλα μεταξύ τους. Αυτό ευνοεί τη συσσώρευση υποδορίου λίπους και γι’αυτό έχει μεριμνήσει η φύση, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία του εμβρύου σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
3. Ποιες είναι οι συνήθεις αιτίες;
Μία βασική αιτία εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι η αύξηση των οιστρογόνων κατά την εφηβεία. Όσο περνούν τα χρόνια τείνουμε να γινόμαστε λιγότερο ενεργητικοί, να αυξάνεται το σωματικό μας βάρος και να λεπταίνει το δέρμα μας. Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα οι λιπώδεις ιστοί να αυξάνονται σε όγκο, το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του, το κυκλοφορικό να εξασθενεί και περισσότερα υγρά να εγκλωβίζονται, δηλαδή παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Ακόμη και η διατροφή ή ο γενικότερος τρόπος ζωής του ανθρώπου (έλλειψη σωματικής άσκησης, καταχρήσεις ουσιών, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ), μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση αυτών των αντιαισθητικών καμπυλών πάνω στο δέρμα.
Η κυτταρίτιδα έχει και κληρονομικά αίτια, έτσι όπως σε κάποιες περιπτώσεις κληρονομείται κάποια ασθένεια στα μέλη μιας οικογένειας, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με αυτήν. Αλλά, αυτό δε σημαίνει ότι μια μητέρα που έχει κυτταρίτιδα θα την «κληροδοτήσει» και στην κόρη της, ειδικά αν η τελευταία προσέχει τη διατροφή της και τη σωματική της υγεία.
4. Παίζουν ρόλο διατροφή και νερό;
Το ότι η υγιεινή διατροφή δεν επιτρέπει την εμφάνιση κυτταρίτιδας είναι απλώς ένας μύθος. Ωστόσο, είναι επιστημονικώς αποδεκτό ότι μια υγιεινή διατροφή δεν επιβαρύνει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.
Όσον αφορά το νερό, η κυτταρίτιδα ενισχύεται όταν το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο, γεγονός που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο πίνοντας νερό. Παρόλ’ αυτά η ιδανική ποσότητα είναι 1,5 λίτρο νερού ανά ημέρα για τη διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος και τη διατήρηση του επιπέδου της ενυδάτωσης του δέρματος σε κανονικά επίπεδα. Επιπλέον, η αυξημένη λήψη νερού μας αναγκάζει να επισκεπτόμαστε πιο συχνά την τουαλέτα για να απαλλαγούμε από τα «απόβλητα» του οργανισμού. Έτσι απομακρύνονται από το σώμα μας ουσίες που μπορεί να είναι βλαβερές γι΄ αυτό.
5. Ποιες είναι οι θεραπείες αντιμετώπισης;
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές θεραπείες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, επειδή ακριβώς είναι πολλοί και οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της. Στόχος της κάθε μιας είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας της λέμφου και η ομαλοποίηση του επιφανειακού στρώματος λίπους.
Τα τελευταία έτη, έχει κάνει την εμφάνισή της η ενέσιμη μεσοθεραπεία σύσφιξης και λιπόλυσης του σώματος που ενισχύει το δέρμα με παράγοντες και συστατικά που συνδυάζουν λιπόλυση, βελτίωση της κυκλοφορίας και σύσφιξη.
6.Πως λειτουργεί η θεραπεία με κρέμες;
Πολλές καλλυντικές κρέμες και λοσιόν υποτίθεται ότι διαλύουν το συσσωρευμένο λίπος και θεραπεύουν την κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα μόνο από αυτά, μπορεί να την βελτιώσουν κάπως. Συστατικά με αποτελεσματική δράση ενάντια στην κυτταρίτιδα είναι η καφεϊνη, τα φύκια και το ροζ πιπέρι.
Από την άλλη, η επάλειψη του δέρματος με κρέμα ρετινόλης περιεκτικότητας 0.3% έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας σε σχετικά σύντομο διάστημα (6 μήνες).
Τα παραπάνω προϊόντα σε συνδυασμό με το λεμφικό μασάζ, έχουν ακόμη πιο αποτελεσματική δράση. Το μασάζ γίνεται με τα χέρια από ειδικούς μασέρ- αισθητικούς, επιμένοντας στα σημεία της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
Το ίδιο ισχύει και με την περιτύλιξη (wrap). Η περιτύλιξη με αιθέρια έλαια βοτάνων μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά και πάλι παροδικά. Τα αιθέρια έλαια προκαλούν «συρρίκνωση» της κυτταρίτιδας ή ενυδατώνουν καλά το δέρμα και το «φουσκώνουν» ελαφρώς, με συνέπεια να φαίνεται λιγότερο η κυτταρίτιδα.
7. Η λιποαναρρόφηση είναι μύθος;
Υπάρχουν διασταυρωμένες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της λιποαναρρόφησης. Με την λιποαναρρόφηση αφαιρείται κάποιος αριθμός λιποκυττάρων. Ωστόσο, τα λιποκύτταρα που μένουν μπορεί να αυξηθούν σε όγκο με αποτέλεσμα την επανεμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά και του τοπικού πάχους. Η αφαίρεση όλων των λιποκυττάρων δεν είναι δυνατή, καθώς αυτό θα επηρέαζε αρνητικά τη λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Άλλωστε, το λίπος χρησιμεύει ως προστατευτικό του σώματος στο κρύο, αλλά και των μυών.
8. Βοηθάει η γυμναστική;
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το σωματικό λίπος που δημιουργεί την κυτταρίτιδα τείνει να συσσωρεύεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής μιας γυναίκας και να αυξάνεται με την ηλικία. Σίγουρα, η γυμναστική μπορεί να μειώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως. Με την άσκηση, όμως, αυξάνεται η καύση σωματικού λίπους και ενισχύεται ο μυϊκός τόνος, οπότε το σώμα σας μόνο κερδισμένο θα βγει από την διαδικασία αυτή. Για καλύτερα αποτελέσματα δοκιμάστε να συνδυάσετε αεροβικές ασκήσεις (π.χ. τρέξιμο, ποδηλασία) με δυναμικές ασκήσεις για δύναμη (π.χ. βαράκια).
9. Κυτταρίτιδα και τοπικό πάχος είναι το ίδιο;
Το τοπικό πάχος μπορεί να συνυπάρχει και να επιδεινώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά δεν είναι το ίδιο. Τα πολλά και υπερτροφικά λιποκύτταρα είναι τα αίτια του τοπικού πάχους, το οποίο αντιμετωπίζεται με την λιποαναρρόφηση, με πολύ καλά και σταθερά αποτελέσματα.
10. Υπάρχει γενικότερη πρόληψη;
Δεν υπάρχει τρόπος για να εμποδίσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η μυϊκή ενδυνάμωση μέσα από την τακτική άσκηση μπορούν μακροπρόθεσμα να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής όψης και υφής του δέρματος. Και φυσικά, προσέχετε την διατροφή σας και τον τρόπο ζωής. Η πρόληψη σε αυτά τα τελευταία, μόνο θετικά αποτελέσματα θα προκαλέσουν στον οργανισμό σας.